Dünya'da Görülmesi Gereken İlginç Yerler 2


 GİZLİ KUMSAL-MEKSİKA

 Meksika açıklarında küçük bir ada topluluğu olan Marieta Adaları'nda bulunan bu gizli kumsal, görenleri büyülüyor!!

  Meksika'nın Puerto Vallarta şehrine bağlı Marieta Adaları'nda yer alan bu ilginç kumsal dünyanın en merak edilen turizm merkezlerinden biri. Meksika hükümeti tarafından bir zamanlar askeri tatbikatlarda kullanılan adada meydana gelen büyük bir patlamayla açığa çıkan bu gizli kumsal, bir bombanın yaratabileceği en güzel krater. Turistler tarafından sıklıkla ziyaret edilen kumsal, yasalar ile çok dikkatli bir şekilde korunduğu için günümüze kadar bozulmadan gelebilmiş.



  Hükümet tarafından milli park statüsüne getirilen ve koruma altına alınan adalarda yerleşim, avcılık, balıkçılık ve doğaya zarar verebilecek diğer tüm aktiviteler yasak. Dolayısıyla çok zengin bir ekosisteme sahip olan bölgede yüzerken kaplumbağalar, ahtapot, yunus ve balina görmek de mümkün.
  Bu saklı cennete ancak deniz tarafında bulunan küçük bir mağaradan geçerek ulaşılabiliyor. Bu mağaranın içinden geçip plaja ulaşabilmek de o kadar kolay değil. Bu zorlu geçiş için gerçekten iyi bir yüzücü olmanız gerekiyor.

PAMUKKALE TRAVERTENLERİ-DENİZLİ,TÜRKİYE
  
  Traverten sözcüğü, İtalya’da geniş traverten çökellerinin bulunduğu Tivoli’nin, Roma zamanındaki adı olan “Tivertino”dan gelmektedir. Traverten çok yönlü, çeşitli nedenlere ve ortamlara bağlı, kimyasal reaksiyon sonucu çökelme ile oluşan bir kayadır.
  Bu bölgede sıcaklıkları 35-100 C° arasında değişen 17 sıcak su alanı bulunmaktadır. Pamukkale termal kaynağı, bölge potansiyeli içinde yer alan bir ünitedir. Kaynak, antik devirlerden beri kullanılmaktadır. Termal su kaynaktan çıktıktan sonra, 320 m. uzunluğunda bir kanal ile traverten başına gelmekte ve buradan, 60-70 m.lik kısmı çökelmenin olduğu traverten katmanlarına dökülmekte ve ortalama 240-300 m. yol katetmektedir.

  Katmanlı havuzcuklarda ve kat kat seddelerinde, çökelmekte olan kalsiyum karbonat, başlangıçta yumuşak bir jel halindedir. Zaman içinde sertleşmekte ve “traverten” olmaktadır. Ancak ziyaretçiler tarafından katmanlar üzerinde gezilmesi ve oynanması, henüz yumuşak haldeki kalsiyum karbonatların ezilmesine, dağılmasına ve çökelme dengesinin bozulmasına sebep olmaktadır.

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

COĞRAFYANIN İLKELERİ(PRENSİPLERİ)

KATASTROFİZM(KIYAMET KURAMI)

NÜFUS COĞRAFYASI