KATASTROFİZM(KIYAMET KURAMI)

          KATASTROFİZM VEYA KIYAMET KURAMI NEDİR? 

  Fransız anatomist Georges Cuvier tarafından ileri sürülen bir hipotezdir. Evrenin düzenini değiştiren ve alt üst eden bir olay olarak tanımlanmıştır.  
  Katmanlar arasındaki her bir sınırın, zaman olarak, sel baskınları ve kuraklık gibi felaketlere karşılık geldiğini ve o dönemde yaşayan türlerin çoğunun ortadan kalkmış olduğunu savunan bir görüştür. Bu katmanlaşmaların nedeni teolojik bir nedene bağlıdır. Yani bu felaketler Nuh Tufanı gibi Tanrı'nın bir cezası gibi görülür. 
  Buna göre her jeolojik devir bir katastrof ile yani doğal afetler ile yok olmuştur. Dolayısıyla bütün hayvan ve bitki türleri ortadan kalkar, daha sonra Tanrı bütün türleri yeniden yaratır görüşü hakimdir. 
  İlk katastrofizm olayı permiyen döneminin sonunda olur ve bu olay palozoik'i kapatıp mezozoik'i başlatır. Bu olay sırasında tüm türlerin %90-95'i yok olmuştur. Bu olayın nedeni olarak pek çok kuram ortaya atılmıştır ve bu kuramlardan en kabul göreni Dünya'ya bir gök taşının çarpmasıdır.
  İkinci katastrofizm olayı ise kretase sonunda olur ve bu olayla mezozoik biter ve senozoik başlar. Bu olay tüm türlerin %60-65'ini yok ederken dinozorlar çağı da biter. Bu olayın nedeni olarak volkanizma ve iklim değişikliği gibi teoriler öne sürülmüş olsa da Meksika'daki Yucatan Yarım Adasına çarparak bugün Chicxulub Krateri olarak adlandırılan krateri açan meteorun bu olaya neden olduğuna dair kalıntılar bulunmuştur. 
Bazı bilginler her sel felaketinin Kutsal Kitap'ta anlatılan yaratılışın bir gününe karşılık geldiğinin düşündü ancak bazıları da kayaçların binlerce yılda oluşması gerektiğinin farkındaydı. Georges Cuvier'inde bulunduğu "felaketçiler" sellerin yanı sıra deprem ve iklim değişikliklerinin de etkili olabileceğini savundular. Bütün bu kuramları birbirine bağlayan düşünce, yeryüzünün bugünkünden tamamen farklı ve hayal bile edilemeyecek kadar büyük güçlerin etkisiyle değişmesiydi. 



                           Geosrge Cuvier(1769-1832) 

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

COĞRAFYANIN İLKELERİ(PRENSİPLERİ)

NÜFUS COĞRAFYASI