WALDSEEMÜLLER ve CANTİNO HARİTASI

WALDSEEMÜLLER HARİTASI 

  Amerika Kıtasını ilk kez yazılı olarak America olarak adlandırıldığı parseller halindeki dev harita, Almanya'da bir şatonun kütüphanesinde 1900 lerin başında, duvara asılı olarak değil, ciltli bir kitabın içinde çok iyi korunmuş olarak bulunmuştur. Bu harita ABD hükümeti tarafından 80 yıl boyunca satın almak istenmesine karşın, Almanya hükümetinin izin vermemesinden dolayı şatoda kalmıştır. Sonunda 1992 yılında izin çıkmış, harita 10 milyon dolar karşılığı ABD hükümetine satılmıştır.

  Waldseemüller Haritası ya da Universalis Cosmographia Nisan 1507'de Alman kartograf Martin Waldseemüller tarafından yapılmıştır. Bu harita Amerika isminin geçtiği ilk haritadır. Ancak haritada Kuzey Amerika Kıtası eksiktir. Güney Amerika Kıtasına "America" ismini vermesinin sebebi Amerigo Vespucci'nin ismiyle bağlantılıdır. Amerigo Vespucci, Latince yazdığı yazılarını kendi adının Latincesi olarak düşündüğü "Americus Vespucius" adıyla imzalamıştı. Waldseemüller bu yüzden yeni keşfedilmiş Güney Amerika Kıtası'na, Vespucci'nin ilk adının Latince formundan yola çıkarak, 1507 tarihli dünya haritasında America ismini koydu; ancak 1513 tarihli kendisine ait başka bir dünya haritasında "America" ismini verdiği bölgeye "bilinmeyen topraklar" anlamına gelen "Terra Incognita" ismini vererek "America" ifadesinde değişikliğe gitmiştir. 




CANTİNO HARİTASI 

  Piri Reis'in Dünya haritasından 10 yıl kadar eski bir haritadır. Harita 3 parçadan oluşmaktadır. Piri Reis'in haritası ve Cantino haritasının batı kısmını gösteren parçası yan yana konulursa Piri Reis haritasının Dünya'nın üçte birinin gösterdiği daha iyi anlaşılabilir. Ferrara’daki Dükalık Kütüphanesinde saklanan haritalar 90 yıl sonra Papa VIII. Clement zamanında Modena'daki bir saraya alındı. İki yüz yıl sonra 1859 yılında bu saray yağmalanınca Cantino Haritası kayboldu. Aynı yıl harita Estense Kütüphanesi Genel Müdürü Guiseppe Boni tarafından Modena’daki bir kasapta bulunur. Harita şu anda İtalya, Modena’daki Estense Kütüphanesindedir. Amerika kıtasını resmeden bu ilk haritada Karayipler ve Florida kıyıları ile Afrika kıtası, Avrupa ve Asya önemli bir şekilde haritalandırılmıştır. Brezilya kıyılarının da bir kısmını resmettiği için önemlidir. 
  İsmini Ferrare Dükü için çalışan ve haritayı 1502 yılında Portekiz'den İtalya'ya kaçıran Alberto Cantino'dan alır. Waldseemüller Haritası'na öncülük etmiştir. 
  Harita, Yeni Dünya'da İspanyol ve Portekiz topraklarını sınırlayan Torsedillas Antlaşması'nı gösteren çizgi de dahil olmak üzere ilginç ayrıntılar içermektedir. Ayrıca 1501 yılında keşfedilen Gaspar ve Miguel Corte Real'in ulaştığı Terra Verde'ye bakınız. Batı Afrika kıyı şeridine kıyasla dikkat çekici miktarda detay var. 

Yorumlar

  1. Efendim Yeni Dünya' nın en eski haritası 1500 tarihli Juan de la Cosa' nın haritasıdır.

    YanıtlaSil

Yorum Gönder

Bu blogdaki popüler yayınlar

COĞRAFYANIN İLKELERİ(PRENSİPLERİ)

KATASTROFİZM(KIYAMET KURAMI)

NÜFUS COĞRAFYASI