YAĞIŞ TÜRLERİ
Yağmur: Bulutu oluşturan su taneciklerinin büyümesiyle oluşan su damlalarıdır. Yoğunlaşmanın devam etmesi ile ağırlığı artan su damlaları yağış şeklinde yere düşer.
Kar: Su buharının yükseklerde 0°C nin altında yavaş yavaş yoğunlaşmasıyla oluşan buz kristalleri yere düşer.
Dolu: Hava sıcaklığının birden bire ve büyük ölçüde azalması sonucu yağmur damlaları donarak buz parçacıkları halinde yere düşer.
Yüzeyde Oluşan Yağışlar
Çiy: Havadaki su buharının soğuk zeminler üzerinde, su tanecikleri şeklinde yoğunlaşmasıyla oluşur. Özellikle bahar aylarında görülür.
Kırağı: Havadaki su buharının soğuk cisimler üzerinde 0°C dan düşük sıcaklıklarda kristaller şeklinde yoğunlaşmasıyla oluşur. Sonbahar aylarında ya da kış başlarında görülür.
Kırç: Havadaki su buharının çok soğumuş ağaç dalları, tel, saçak vb. cisimler üzerinde yoğunlaşarak buz tabakası haline gelmesidir. Kırağıdan ayrılan yönü, kristallerin üst üste yığılarak buz tabakası haline gelmesidir.
OLUŞUMLARINA GÖRE YAĞIŞ ÇEŞİTLERİ
Konveksiyonel (yükselim) Yağışları: Isınarak yükselen hava kütlesi neme doyarak yağışı meydana getirir. Oluşan yağışa konveksiyonel yağış denir.
- En fazla ekvatoral bölgede görülen yağış Orta kuşak karalarında karasal iklim bölgelerinde ilkbahar ve yaz aylarında görülür.
- Kısa süreli ve sağanak şeklindedir.
- Türkiye’de ilkbaharda İç Anadoluda, yaz mevsiminde Doğu Anadoluda görülen yağış bu türdendir.
- İç Anadoluda görülen bu yağışlara halk arasında kırkikindi yağışları denir. Bu yağışlar bölgedeki tahıl tarımı için önemlidir.
- Bu yağış türü en fazla orta kuşakta görülür. Bunun nedeni tropikal kökenli sıcak rüzgarlar ile kutup kökenli soğuk rüzgarların orta kuşakta karşılaşmasıdır.
- Türkiye’de en çok cephe yağışlarının görülmesinin nedeni, Orta Kuşakta yer almasıdır.
Yamaç (orografik) Yağışları: Deniz veya okyanus üzerinden gelen nemli hava kütlesi yamaç boyunca yükselerek neme doyar ve yağışı oluşturur.
- Bu yağışların dünyadaki en güzel örneğine Muson Asyasında rastlanmaktadır. Yine Batı Rüzgarlarının orta kuşak karalarının batısında oluşturduğu yağışlarda bu türdendir.
- Ülkemizde bu yağışlara en çok Karadeniz ve Akdeniz kıyı dağları ile menteşe yöresinde rastlanmaktadır.
Üç yağış türünde ortak özellik hava kütlelerinin yükselerek soğuması ve yağış bırakmasıdır. Bu nedenle dünya üzerinde AB alanları yağış ortalaması fazla olan yerlerdir.
Yorumlar
Yorum Gönder